LEDENLOGIN key
Bericht gepubliceerd op:
19 mei 2018

Bericht gepubliceerd door:
LMN Dijle en Nete
(Bezoek hun website)

Terug naar het overzicht

Ramadan: aandacht voor diabetespatiƫnten

-

Ramadan: aandacht voor diabetespatiënten

De ramadan ging enkele dagen geleden van start en duurt tot 14 juni. Tijdens deze vastenmaand mogen moslims drinken noch eten van zonsopgang tot zonsondergang. Een groep die daarbij speciale aandacht verdient, zijn patiënten met diabetes.

  • Een groep die een hoog risico loopt, zijn patiënten met diabetes type 1 die in de loop van de voorgaande drie maanden ernstige lage bloedsuikers lieten optekenen, die een voorgeschiedenis hebben van herhaaldelijk lage bloedsuikers of die hun lage bloedsuikers niet goed aanvoelen. In dit geval is samenwerking met een diabetesspecialist aangeraden.
  • Een tweede categorie (matig tot hoog risico) bestaat uit patiënten met een chronische nierinsufficiëntie, topsporters, zwangere vrouwen of diabetici die ook aan andere aandoeningen lijden. Ook voor deze groep wordt aangeraden samen te werken met een diabetesspecialist.
  • Tot de derde categorie (laag tot matig risico) behoren diabetici met een goed ingestelde diabetes type 2 die een dieet volgen of geneesmiddelen gebruiken die je makkelijk tussen zonsondergang en zonsopgang kan innemen. Deze groep kan perfect door de huisarts begeleid worden.

Huisartsen raden bepaalde groepen patiënten sowieso best af aan de ramadan deel te nemen. Het gaat dan met name om zwangere vrouwen, diabetici met diabetes type 1 en met type 2 met majeure defect in insulinesecretie. De vasten moet meteen gestopt worden bij glycemie <70 mg/dl, glycemie >300 mg/dl of wanneer de patiënt zich onwel voelt.

Volg ons vanaf nu op Social Media

Met dank aan onze sponsors